TBI Panel Symposium

Event Phone: 509-359-6227

  • May 18, 2017
    1:00 pm - 8:00 pm

TBI PANEL SYMPOSIUM – MAY 18th, 2017 – 1:00 PM TO  8:00 PM

EWU – WSU Riverpoint Campus

668 N Riverpoint Blvd Suite A, Spokane, WA 99202

“Diagnosing, Treating, and Thriving with Traumatic Brain Injuries”

SYMPOSIUM OBJECTIVE: To educated students, professionals, and relevant populations about vital topics concerning TBI, for the betterment of professional and public awareness.

MAIN FOCUS: The impact that Traumatic Brain Injuries, specifically mild, have on an individual’s ability to perform instrumental daily activities and manage their cognitive deficits through rehabilitation, therapy, and/or medication.

Complimentary refreshments and dinner will be available

AUDITORIUM SCHEDULE (ROOM – SEWC 122):

Start Time End Time Panel/Presentation Duration
 1:00 PM 1:50PM EWU Department of Social Work

Panel Social Work and Disability: What makes a Social Worker?

Main Presenter:

Stacey Chay, Director of the MSW Hybrid Program

50 MIN.
1:50 PM 2:00 PM Break 10 MIN.
2:00  PM 2:50 PM EWU Department of Communication Disorders Panel:

Assistive Technology for Cognition and Communication

Main Presenter:
Lindsay Williams, M.A., CCC-SLP

50 MIN.
2:50 PM 3:00 PM Break 10 MIN.
3:00 PM 3:50 PM EWU Department of Disability Studies Panel:

Disability as Orientation

Main Presenter:

Dr. Ryan C. Parrey Ph.D

50 MIN.
3:50 PM 4:00 PM Break 10 MIN.
4:00 PM 4:50 PM TBI Survivor Panel: The Survivors Perspective 50 MIN.
4:50 PM 5:00 PM Break 10 MIN.
5:00 PM 5:50 PM TBI Rehabilitation Panel:
Rehabilitation and Beyond: Recovery Post-TBIPresented By: St. Luke’s Rehabilitation Institute
50 MIN.
5:50 PM 6:00 PM Break 10 MIN.
6:00 PM 6:30 PM Keynote Speech: Maureen Schmitter-Edgecombe, Ph.D. 30 MIN.
6:30 PM 6:40 PM Break: Panel Setup 10 MIN.
6:40 PM 7:40 PM TBI Panel Discussion: Moderator/Audience Driven

1. Maureen Schmitter-Edgecombe, Ph.D.

2. Jonathan W. Anderson, Ph.D.

3. Bruce Wright, M.D.

4. Karen Stanek, M.D. Ph.D.

5. Linda Kirsch, M.D.

1 HR.
7:40 PM 8:00 PM Panel Discussion: Questions from the Audience 20 MIN.
8:00 PM 8:10 PM Closing Remarks 10 MIN.

 

WORKSHOP ROOM 1 SCHEDULE (ROOM – SEWC 148):

 

Start Time

 

End Time

 

Panel/Presentation

 

Duration

 

1:00 PM

 

1:50 PM

 

Disability in Rural America

 

50 MIN.

 

1:50 PM

 

2:00 PM

 

Break

 

10 MIN.

 

2:00 PM

 

2:50 PM

 

Relationships and Intimacy after a TBI

 

50 MIN.

 

2:50 PM

 

3:00 PM

 

Break

 

10 MIN.

 

3:00 PM

 

3:50 PM

 

Veterans and Traumatic Brain Injuries: War and Wounds

 

50 MIN.

 

WORKSHOP ROOM 2 SCHEDULE (ROOM – SEWC 147):

 

Start Time

 

End Time

 

Panel/Presentation

 

Duration

 

1:00 PM

 

1:50 PM

 

Independent Living with a TBI

 

50 MIN.

 

1:50 PM

 

2:00 PM

 

Break

 

10 MIN.

 

2:00 PM

 

2:50 PM

 

Disability and The Legal System

 

50 MIN.

 

2:50 PM

 

3:00 PM

 

Break

 

10 MIN.

 

3:00 PM

 

3:50 PM

 

TBD

 

50 MIN.

 

3:50 PM

 

4:00 PM

 

Break

 

10 MIN.

 

4:00 PM

 

4:50 PM

 

TBD

 

50 MIN.

 

4:50 PM

 

5:00 PM

 

Break

 

10 MIN.

 

5:00 PM

 

5:50 PM

 

Special Education and TBI Youth Panel

 

50 MIN.